5 ohjenuoraa digimarkkinoinnin budjetointiin
Digimarkkinoinnin onnistunut budjetointi ei ole helppo tehtävä.
Kokosin tähän 5 vinkkiä, joita sovellamme Hopkinsilla asiakkaillemme ja itsellemme.
[sisallys otsikko=”Sisällys” tausta=”harmaa” tyyppi=”ol” rivit=”Älä kopioi edellistä budjettia id=kopiointi %% Budjetoi kaikki kohderyhmään vaikuttamisen vaiheet id=vaiheet %% Perusta uusi budjetti suunnitelmaan ja laskelmaan id=suunnitelma %% Et voi korvata osaamista kalliilla työkalulla id=osaaminen %% Pidä budjetin puolia id=puolenpito”]
1. Älä kopioi edellistä budjettia
Yleinen virhe budjettisuunnittelussa on aikaisemman budjetin suora kopiointi uudeksi budjetiksi.
Tämä virhe on toisaalta hyvin inhimillinen, koska siihen liittyy ns. ankkurivaikutus: ajattelun vinouma, jossa kiinnitymme liikaa alkuinformaatioon, kuten tämän vuoden budjettiin.
Tämän vuoden budjetin kierrättäminen ensi vuoden budjetiksi on huono idea, koska
- budjetti voi olla pahasti alimitoitettu jo tällekin vuodelle
- vanhassa budjetissa ei välttämättä huomioida kaikkia keinoja ja kanavia, joita kannattaisi käyttää
- mainosalustat nostavat hintojaan ja kilpailijat saattavat lisätä panoksiaan.
2. Budjetoi kaikki vaikuttamisen vaiheet
Lähes jokainen yritys tarvitsee markkinoinnissaan LOVE-mallin komponentit, vaihtelevissa suhteissa:
- Luo kysyntää, eli kasvata tunnettuutta ja brändipreferenssiä koko kohderyhmässäsi – myös niille, jotka eivät ole vielä valmiita ostamaan.
- Ohjaa kysyntää, eli levitä sisältöjä niistä ongelmista, joihin tarjoat ratkaisua.
- Vastaa kysyntään, ennen kaikkea hakukoneissa, mutta laajemminkin, mikäli kysyntää on paljon.
- Edistä myyntiä lisäkosketuksilla, eli sähköpostilla ja uudelleenkohdentamalla mainontaa sivuston kävijöille, kontakteille ja mainoksiin aiemmin reagoineille.
Budjetoi jokaiseen näistä riittävästi rahaa, juuri omaan liiketoimintaasi soveltuvalla tavalla. Myös koko digimarkkinoinnin strategian tulee huomioida nämä neljä tapaa vaikuttaa ostajiin.
3. Perusta uusi budjetti suunnitelmaan ja laskelmaan
Laadi budjettisuunnittelun tueksi tarkempi digimarkkinoinnin suunnitelma euroineen:
- Selvitä, miten pystyt tavoittamaan kohderyhmäsi eri alustojen kohdennustavoilla.
- Selvitä tai arvioi mielekkään kohdennuksen koko näillä alustoilla.
- Sitten laske, paljonko tavoittelemasi näkyvyys maksaa tyypillisillä CPM- tai klikkihinnoilla.
- Listaa Google Sheetiin tai Exceliin jokainen always-on-operaatio kuukausibudjetteineen ja tarkoitusperineen.
- Arvioi paljonko ensi vuonna sellaisenaan jatkuvat operaatiot maksavat tätä vuotta enemmän. Katso historiallista hintakehitystä ja jos sitä ei löydy, lisää esimerkiksi 15 % tämänvuotiseen.
Kun esittämäsi budjetin takana on tämän tason suunnitelma ja laskelma, se otetaan vakavammin ja todennäköisesti myös itse päädyt riittävään yhteenlaskettuun summaan. Tällä menetelmällä vanhaa budjettia on kokemukseni mukaan mahdollista kasvattaa merkittävästi.
4. Et voi korvata osaamista kalliilla työkalulla
Välillä näkee tapauksia, joissa on ostettu kallis ohjelmisto web-analytiikkaan tai hakukoneoptimointiin, kuten Adobe Analytics tai BrightEdge, mutta rahaa ei ole sitten riittänyt ihmisiin, joilla niistä saisi hyötyä.
Tarvitset vähintään yhden täyspäiväisen tai ulkoistetun, asiaan omistautuneen senioriosaajan, jotta saat oikeasti hyötyä enterprise-työkalusta. Et tule onnistumaan, jos käytössäsi on junioritekijä tai se vähä aika, joka sinulta itseltäsi tai muilta tiimiläisiltä asialle jää.
Mikäli et pysty palkkaamaan tai ostamaan asiantuntijaa kalliin työkalun käyttöön, on fiksumpaa valita asiantuntija softan sijasta. Asiantuntija voi käyttää sitten ilmaisia tai halpoja työkaluja ja nämä yleensä riittävät hyvien tulosten saamiseksi.
5. Pidä budjetin puolia
Budjettisi noudattaa perusteltua, tuoretta ja strategista ajattelua, kun olet noudattanut edellä käsiteltyjä ohjenuoria. Älä siis anna ihmisten kävellä ylitsesi ja alenna esittämääsi euromäärää ensimmäisestä epäilevästä kommentista!
Viittaa tekemääsi laskelmaan ja markkinoinnin strategiaan, kun budjetista keskustellaan.
Näin muistutat koko ajan muitakin siitä, että budjetin taustalla on aidot liiketoimintatavoitteet ja mietitty kokonaisuus, eikä kuoliaaksi säästäminen ole mielekäs vaihtoehto (ei edes laskusuhdanteessa).
Kiinnostaako, millaisen digimarkkinoinnin budjetin suunnittelisimme sinun organisaatiollesi? Ota yhteyttä, niin keskustellaan!
Artikkelit samasta aiheesta
B2B-mainonnan 95-5-sääntö
B2B-markkinoijan ei kannata yrittää herättää ostohalua taktisella mainonnalla, kun toimitaan vakiintuneessa kategoriassa. Sen sijaan, mainonnan tulee auttaa heitä muistamaan brändisi silloin, kun ostaminen tulee ajankohtaiseksi.
3. osapuolen evästeiden hidas kuolema
Google on ilmoittanut, että tulevaisuudessa Chromen käyttäjät pääsevät valitsemaan, sallivatko he näiden evästeiden käytön selaimessaan. Tämä artikkeli kertoo, mitä kannattaa tehdä jo ennen tuota tapahtumakulkua.
10 tapaa luoda kysyntää digimarkkinoinnilla
Kysynnän luominen (demand creation) on markkinointia ihmisille, jotka eivät ole valmiiksi ostoaikeissa. Se voi olla brändi- tai taktista markkinointia. Tämä artikkeli esittelee 10 tapaa luoda kysyntää digimarkkinoinnin avulla.
Kiinnostuitko tästä aiheesta?
Soita meille 020 788 8120 tai täytä alla oleva lomake niin jatketaan juttua!