Facebook-mainonnan vaihtoehdot

Yllättävät tilien sulkemiset, tietosuojamääräykset ja Applen seurantarajoitteet ovat saaneet yhä useamman yrityksen pohtimaan vaihtoehtoja Facebook- ja Instagram-mainonnalle.

Tämä artikkeli esittelee paitsi uhkat niin myös neljä vaihtoehtoa Facebook-mainonnalle. Luettuasi tiedostat riskit, joille Meta-riippuvuus altistaa. Lisäksi tiedät kanavat, joihin turvautua, mikäli tilanne iskee päälle tai uhka on ilmassa.

Vaihtoehtoisten kanavien käyttöönotto on joka tapauksessa hyödyllistä: vähennät hajauttamalla riskiä ja löydät paikkoja kasvattaa myyntiä, vaikka pystyisitte jatkamaan Facebook-mainontaa entiseen tapaan.

Mitä jos Facebook-mainonta loppuu tai kuihtuu?

Meta-mainonnalle ja sen tehokkuudelle on kolme isoa uhkaa:

  1. Mainostili tai Facebook-sivu suljetaan yllättäen, eikä sitä saada nopeasti palautettua takaisin käyttöön.
  2. Tietosuojasääntely kieltää Metan seurantakoodin käytön tai heikentää olennaisesti mainonnan tehokkuutta.
  3. Apple ja muut valmistajat rajoittavat Meta-mainonnan konversioseurantaa ja kohdentamista, jolloin mainonta ei ole enää tarpeeksi kustannustehokasta.

Uhka 1: yllättävät tilien ja sivujen sulkemiset

Meta-mainostilien ja Facebook-sivujen sulkemisia on tapahtunut täysin yllättäen ja ilman ymmärrettäviä perusteluita.

Sulkemisia kohdanneet yritykset ovat joutuneet jopa kuukausien limboon, jossa valitukset ja avunpyynnöt ovat hukkuneet Metan byrokratian syövereihin. On tapauksia, joissa mainontaa ei ole saatu koskaan takaisin käyntiin.

Uhka 2: EU-alueen tietosuojasääntely

Tietosuojasääntely voi rajoittaa kahdella eri tavalla Meta-mainonnan tekemistä:

  1. EU:n tietosuojaviranomaiset rajoittavat käyttäjäseurantaa tai kohdentamista niin paljon, että Facebook-mainonta ei ole enää riittävän tehokasta ja kannattavaa.
  2. Tietosuojaviranomainen tai -vastaava kieltää Meta-seurantakoodin käytön juuri sinun organisaatioltasi.

Suuri uhka on käyttäytymiseen perustuvan kohdentamisen kiellot EU-alueella. Viranomaiset ovat jo edenneet vaatimaan, ettei Meta saisi yhdistellä tietoja eri alustoilta ilman käyttäjiltä kysyttyä lupaa. Erilaiset kohdentamiskiellot voivat heikentää mainonnan tehoa suurella joukolla mainostajia.

Sääntelyn uhka koskee toki myös muita mainosalustoja, mutta Meta on isona pelurina ollut erityinen silmätikku viranomaisille.

Uhka 3: Applen seurantarajoitukset

Yksi Applen keskeisistä arvoista on yksityisyys ja se on aktiivisesti toteuttanut tätä arvoa tuotteissaan. Facebook-mainonnan tekijöille tämä on näkynyt heikompina tuloksina.

Apple on jo merkittävästi rajoittanut sitä konversio- ja muuta käyttäytymisseurantaa, jota Meta on aikaisemmin harjoittanut mainostajien hyväksi. Lisäksi se suunnittelee koko ajan uusia tapoja turvata käyttäjien yksityisyyttä – ja siten heikentää mainosjärjestelmien toimintaa.

On varsin mahdollista, että Meta-mainonnan tehokkuus heikkenee entisestään Applen ohjelmistopäivitysten myötä.

Tämä uhka koskee myös muita mainosjärjestelmiä, joissa kohdennetaan käyttäytymisen perusteella. Muut alustat saattavat kuitenkin tarjota korvaavia kohdentamistapoja, joihin Applen rajoitukset eivät vaikuta.

Mitä Facebookin ja Instagramin korvaavilta kanavilta vaaditaan?

Facebook- ja Instagram-mainonnan suurimpia etuja ovat

  1. näiden somepalveluiden laaja tavoittavuus ja käyttötiheys
  2. mainosten suuri huomioarvo somevirrassa
  3. koneoppivan kohdentamisen mahdollisuudet.

Jos Meta-mainonnalle pitää löytää vaihtoehtoja, niiden on mielellään tuotava yhdessä tai erikseen näitä etuja: tavoittavuutta, huomioarvoa ja tehokkaita kohdentamistapoja.

Vaihtoehto 1: Google Ads

Googlen mainosverkko on maailman suurin. Siksi se on ilmeisin lisäkanava Meta-mainonnan rinnalle ja hädässä myös tilalle.

Googlen verkko pitää sisällään

Yksi mainosjärjestelmä, Google Ads, riittää kaikkien näiden mainospaikkojen ja -muotojen hyödyntämiseen.

Google Ads -mainonnan edut ovat vertailukelpoisia Meta-mainonnan kanssa:

Metasta Google erottuu edukseen huomattavasti paremmalla asiakaspalvelullaan.

Erityisen hyvä Google Ads on tunnistamaan ihmisten aikomuksia, koska se voi seurata näiden käyttäytymistä Google-haussa ja esimerkiksi YouTuben hakutoiminnossa.

Mikäli koneoppimisen ja seurannan mahdollisuuksia rajoitetaan tietosuojan nimissä, tarjoaa Google Ads myös rikkaita kontekstuaalisen kohdennuksen mahdollisuuksia esimerkiksi haussa, sivustoilla ja YouTubessa.

Heikkoutena voi mainita, että esimerkiksi bannerimainosten huomioarvo ei ole yhtä hyvä kuin Facebook-mainoksilla.

Jos käytössä on Facebook-mainonta, mutta ei Google Adsia, nyt on korkea aika diversifioida!

Vaihtoehto 2: Ohjelmallinen ostaminen

”Ohjelmallinen ostaminen” on digimarkkinoijien jargon-termi, jolla Suomessa viitataan pääasiassa kahteen mainosjärjestelmään.

Nämä Suomessa suosituimmat alustat ovat Adform ja Google Display & Video 360 (lyhyesti: DV360). Jos tosin ollaan tarkkoja, on myös Google Ads omanlaisensa ohjelmallisen ostamisen järjestelmä, mutta ammattilaiset eivät puhu siitä sellaisena.

Ohjelmallinen ostaminen pitää sisällään kolme keskeistä mainosmuotoa:

Lisäksi ohjelmallisesti voi nykyään ostaa myös jonkin verran audio- ja ulkomainontaa.

Ohjelmallisen ostamisen edut eivät ole kaukana Meta-mainonnan eduista:

Meta-mainontaan verrattuna ohjelmallisella voi tavoittaa ihmisiä, jotka eivät käytä tai käyttävät harvemmin Facebookia tai Instagramia. Natiivimainoksissa voi käyttää samanlaisia viestikulmia kuin hyvin toimivissa Facebook-mainoksissa.

Vaihtoehto 3: muut somekanavat

Metan lisäksi kannattaa harkita ja testata muita somemainonnan kanavia, kuten

Kansainvälisessä mainonnassa ja B2B-markkinoinnissa relevantteja voivat olla myös esimerkiksi LinkedIn, Reddit ja Quora.

Mainonta muissa somekanavissa voi olla edullisempaa verrattuna Meta-mainontaan, koska kilpailu mainostajien kesken on niissä vielä vähäisempää. Somevirrassa vastaan tulevien mainosten huomioarvo on kuitenkin yhtä hyvä kuin Meta-mainonnassa.

Haaste on, että moni näistä muista somekanavista ei tavoita yhtä kattavasti Facebookin ja Instagramin käyttäjäjoukkoja kuin Google Ads ja ohjelmallinen ostaminen.

Vaihtoehto 4: kotimaiset massakanavat

Suomessa on pari alustaa, jotka sopivat etenkin laajalle yleisölle kohdentamiseen:

Sanoma Ad Manager on itsepalvelutyökalu, jolla kuka tahansa voi ostaa mainontaa Sanoman medioihin, ilman ulkomaisia välikäsiä. Kohdennustavat kalpenevat ohjelmalliselle ostamiselle, mutta positiivisena puolena palvelu on Suomesta ja siksi turvassa suurimmalta tietosuojasäätelyltä.

ReadPeak on suomalainen natiivimainonnan alusta, jolla voi ostaa korkean huomioarvon natiivimainontaa suomalaisten mediatalojen sivustoille. Kohdennustapojen rajallisuuden vuoksi sekin sopii parhaiten suuren yleisön kuluttajatuotteiden ja -palveluiden mainontaan.

Miten rakennat vaihtoehdoista voittavan kokonaisuuden?

Usein, mutta ei aina, Facebook-mainontaa aletaan täydentää tässä järjestyksessä:

  1. Google Ads, koska käyttöönotto on mutkatonta ja mainonnan hinta halpa
  2. Ohjelmallinen ostaminen tai ReadPeak tai Sanoma Ad Manager, koska näin saat lisää mainospaikkoja ja -muotoja Googlen Adsin päälle
  3. Muut somepalvelut, kuten TikTok, Snapchat ja Pinterest

Kaikkiin tapauksiin tämä ei päde. Toisinaan järkevintä on aloittaa vaikkapa TikTokista, mikäli se soveltuu hyvin omalle tuotteelle ja sen kohderyhmälle.

Kohderyhmä sanelee oikean kanavapaletin

Paras kanavien kokonaisuus riippuu suuressa määrin kohderyhmästäsi:

Yhtä kaikille sopivaa kanavien yhdistelmää ei ole olemassa, mutta valikoimalla harkiten yllä mainituista vaihtoehdoista rakennat juuri sinun yrityksellesi optimaalisen kokonaisuuden.


Haluatko vinkkejä juuri teille sopivan kanavapaletin löytämiseen? Autamme mielellämme. Voit jättää meille yhteydenottopyynnön tai lukea lisää Hopkinsin markkinoinnin palveluista verkkokaupoille sekä myyntiliidejä kerääville yrityksille.

Artikkelit samasta aiheesta

B2B-mainonnan 95-5-sääntö

B2B-markkinoijan ei kannata yrittää herättää ostohalua taktisella mainonnalla, kun toimitaan vakiintuneessa kategoriassa. Sen sijaan, mainonnan tulee auttaa heitä muistamaan brändisi silloin, kun ostaminen tulee ajankohtaiseksi.

3. osapuolen evästeiden hidas kuolema

Google on ilmoittanut, että tulevaisuudessa Chromen käyttäjät pääsevät valitsemaan, sallivatko he näiden evästeiden käytön selaimessaan. Tämä artikkeli kertoo, mitä kannattaa tehdä jo ennen tuota tapahtumakulkua.

Kiinnostuitko tästä aiheesta?

Soita meille 020 788 8120 tai täytä alla oleva lomake niin jatketaan juttua!